Kaposvár

22
Feliratkozom
Picilany14
616 videó
180 Loop készítése
Megosztás bekapcsolva
Megosztás kikapcsolva
0
0
2015. márc. 15.

Szülővárosom és egyben legkedvesebb városom Kaposvár.

Kaposvár (németül Ruppertsburg, horvátul Kapošvar) megyei jogú város a Dunántúlon, Somogy megye és a Kaposvári járás dinamikusan fejlődő székhelye, egyetemi város és püspöki székhely.

A város neve a „kapu” és a „vár” szóösszetételből származik, a mocsaras Kapos-völgyben a 13. században felépített várra emlékeztet. A település neve először 1009-ben, Szent Istvánnak a pécsi püspökség határait kijelölő alapítólevelében jelent meg.

Kaposvár a Kapos folyó két partján, a Somogyi-dombság területén fekszik, csodálatos környezetben, a Zselic lankái között. Déli részén húzódik a Zselici Tájvédelmi Körzet.

A város, az ókori Rómához hasonlóan, hét dombra épült, név szerint: Kecel, Körtönye, Gurgyesz, Iszák, Kapos, Róma és Ivánfa.

Kaposvárott élénk kulturális élet zajlik. Itt működik az ország egyik legnevesebb színháza, a Csiky Gergely Színház, amelyben évtizedek óta nemzetközileg elismert alkotómunka folyik. A város művészeti és néptáncegyüttesei országhatáron túl is ismertek. Kaposvár minden évben rangos kulturális rendezvényeknek ad otthont: Csokonai Vitéz Mihály Dorottya című vígeposzának eseményeit dolgozza fel a februári farsangi felvonulás. A márciusi Kaposvári Tavaszi Fesztivál magas művészi színvonalú zenei, színházi előadásokkal és képzőművészeti kiállításokkal várja az érdeklődőket. Minden májusban megrendezik a Festők Városa Hangulatfesztivált - Kaposvár a festők városa: Rippl-Rónai József, Vaszary János és Galimberti Sándor szülővárosa, ezenkívül a városhoz köthető Kunffy Lajos, Zichy Mihály, Bernáth Aurél és Szász Endre is. A kaposszentjakabi bencés apátság romjainál minden nyáron megrendezésre kerül a Szentjakabi Nyári Esték elnevezésű rendezvénysorozat. A Nemzetközi Ifjúsági Labdarúgó Fesztivál (Youth Football Festival) során az egész világról érkeznek focicsapatok a megyeszékhelyre. A Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál pár év alatt európai hírűvé vált. A kínálatot színesítik a regionális, országos és nemzetközi tudományos konferenciák, találkozók, vásárok, bajnokságok és a lovas világversenyek is. Nagy múltú rendezvény volt az elmúlt évtizedekben a külföldi és magyar kiállítók százait, üzletemberek és látogatók ezreit vonzó Kaposvári Nemzetközi Tavaszi Vásár, az Alpoktól az Adriáig Nemzetközi Kiállítás és Vásár, valamint a Kapos Expo is.
Múzeumok, kiállítások
A Rippl-Rónai Emlékmúzeum a Rómahegyen Rippl-Rónai Múzeum Vaszary Képtár (a Somogyi Képtár utódja, 1996-ban alapították, főként kortárs művészek időszaki kiállításainak ad otthont) Vaszary Emlékház (Vaszary János festőművész állandó kiállítása) Krokodil Zoo Terrárium (Pécsi Tibor) Kaposszentjakabi Bencés Apátság Rippl-Rónai Emlékmúzeum Somogyi Sportmúzeum Ásványkiállítás (dr. Benkő Géza magángyűjteménye) Somogy Megyei Levéltár (vezető: dr. Bősze Sándor) Öntöttvas kályhák, falikutak, keresztek, háztartási tárgyak (Steiner József magángyűjteménye) Bádogos ipartörténeti kiállítás (Szabó Tamás magángyűjteménye) Babavilág (porcelánbabák gyűjteménye) Somogy Kereskedelme Anno – régmúlt idők kereskedelmi relikviái (Gombos Gusztávné magángyűjteménye) Bors-Honty Emlékszoba Kaposfüredi Galéria és Szoborpark Vasúti Emlékmúzeum – Kapostüskevár (Verebélÿ László Vasúttörténeti Egyesület Közhasznú Szervezet)

Főbb programok, állandó rendezvények Kaposvári Tavaszi Fesztivál Rippl-Rónai Fesztivál (2014 előtti neve: Festők Városa Hangulatfesztivál) Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál Kaposvári Farsang – Dorottya Napok, Kaposvár Dombjai Farsangi Félmaraton futóverseny Szentjakabi Nyári Esték Nemzetközi Lovasíjász Verseny a Kassai-völgyben Káposztás Ételek Gasztronómiai Fesztiválja (Kaposfüred városrészben) Kaposvári Mézfesztivál Országos Nóta- és Népdaléneklési Verseny Nemzetközi Ifjúsági Labdarúgó Fesztivál (2013-ban kézilabdával és kosárlabdával is bővült) A Csiky Gergely Színház előadásai A Roxínház Kaposvár előadásai A Déryné Vándorszíntársulat műsorai Bábszínházi előadások A Somogy Táncegyüttes műsorai Kaposvári Állattenyésztési Napok (KÁN) Kaposvári Advent Miénk a város! Kaposvári Egyetemi Napok (KEN) Agóra - Együd Árpád Kulturális Központ rendezvényei Karácsonyi vásár (Kossuth tér)

Zene: Kormorán - Ha messze mész

0
0
0
0
Méret:pxpx

Videó jelentése.

Mi a probléma?

  • Szexuális tartalom
  • Erőszakos tartalom
  • Sértő tartalom
  • Gyermekbántalmazás
  • Szerzői jogaimat sértő tartalom
  • Egyéb jogaimat sértő tartalom (pl.képmásommal való visszaélés)
  • Szexuális visszaélés, zaklatás

Kérjük, add meg e-mail címed, ahol fel tudjuk venni veled a kapcsolatot.

...
Jelentésed rögzítettük. Hamarosan intézkedünk.
Hozzászólások
Követés emailben
Szólj hozzá!
Felhasználó videói
1 | 2 | 3 | 4
következő
Válassz felhasználónevet!

Ezen a néven jelennek majd meg a videóid és a kommentjeid.

Felhasználónév:
Mehet

Ezzel elfogadod az Indavideó felhasználási feltételeit.

Felhasználódat regisztráltuk!
Felhasználódat regisztráltuk, szánj néhány percet a profilod Beállítására, amit a Beállítások menüpont alatt tudsz megtenni!

Hozzászóláshoz lépj be az Indapassoddal!

VAGY

Megerősítés!