A Tisza forrása

86
Feliratkozom
lohere
6817 videó
1197 Loop készítése
0
0
2013. júl. 12.

1230 méteren kőlappal letakart forrást találunk. Ez a Fekete - Tisza legtávolabbi forrása. 1889-ben a vizet egy csövön át néhány méterrel északabbra terelték, egy viszonylag könnyen megközelíthető, kőfallal megerősített hegyoldalba. A kőfalból kicsurgó víz magasztosságát árkádos mélyedés emelte ki a fal síkjából, a fal tetején téglalap alapú emlékmű emelkedett, melyen márványtábla hirdette: Tisza-forrás. Trianon után az eredeti emlékmű alá egy szép formájú, a kicsurgó körül boltíves mélyedéssel ellátott kőoszlopot építettek. Az eredeti táblát cseh - ruszin kétnyelvűre cserélték. 1939-ben, az anyaországhoz történt visszacsatolás után újra magyar felírat hirdette a Tisza eredetét, az emlékkő tetejét pedig turulmadár díszítette. Ma a kőfalból, kör alakú mélyedésből egy hatalmas kőedénybe csurog a forrás vize. A kőtál fölött a kőfalon és két vasoszlopon nyugvó betonlapra került az eredeti emlékmű. 2006-ban, a szegedi GEO-ENVIRON Környezetvédelmi Egyesület a korábbi ütött-kopott emléktáblát új kétnyelvű, ukrán - magyar réztáblára cserélte le. A forrás vize a kőedényből túlcsordulása után eltűnik a sűrű bozótban, és elindul 50 kilométeres útjára a Fekete - Tisza.

A két ágból eredő folyó másik ága a Fehér - Tisza. Mind a mai napig mostohán kezelt, kevesebbet foglalkoznak vele, leírásokban csak áttételesen említik. A Máramarosi havasokban, ahol a 2000 méteres hegyek megszelídülve 1700 méter alá kúsznak , az egyik csúcs , az Asztag ( Stog, Sztih, 1651 ) a trianoni határok megrajzolásánál fontos szerepet játszott. Az ezeréves országhatáron valamint Máramaros vármegye Visói és Tiszavölgyi járásának határán magasodó Asztag - hegy három ország határhegyévé vált. A csehszlovák - lengyel - román hármas határ 1939-ben, Kárpátalja anyaországhoz történt visszatérése után egy rövid időre magyar - lengyel - román, majd magyar - szovjet - román hármas határrá módosult. Az Asztag nyugati oldalában, az erdősáv felső határán, 1400 méteres magasságban egy szikla üregben forrást találunk. Ez a legtávolabbi állandó forrás, melyből a Fehér - Tisza ered. 2000 október 7-én a szegedi GEO - ENVIRON Környezetvédelmi Egyesület és a rahói Kárpáti Bioszféra Rezervátum kutatóinak csoportja itt jelölték meg a Fehér - Tisza Forrását. A forrás vizét egy fából készült csurgató emeli ki és teszi jelképesen a Fehér - Tisza eredetévé, amit a sziklaüregtől jobbra egy kétnyelvű, ukrán - magyar réztábla is hirdet.

forrás:http://www.tisza-forras.hu/
http://www.youtube.com/watch?v=jSULbGIav_Y

kapcsolódó videó a térségből:http://indavideo.hu/video/Radnai_havasok_fogerinc_tura

0
0
0
Méret:pxpx

Videó jelentése.

Mi a probléma?

  • Szexuális tartalom
  • Erőszakos tartalom
  • Sértő tartalom
  • Gyermekbántalmazás
  • Szerzői jogaimat sértő tartalom
  • Egyéb jogaimat sértő tartalom (pl.képmásommal való visszaélés)
  • Szexuális visszaélés, zaklatás

Kérjük, add meg e-mail címed, ahol fel tudjuk venni veled a kapcsolatot.

...
Jelentésed rögzítettük. Hamarosan intézkedünk.
Hozzászólások
Követés emailben
Szólj hozzá!
Felhasználó videói
thumb
18:11
Stressz
2 napja
1 | 2 | 3 | 4
következő
Válassz felhasználónevet!

Ezen a néven jelennek majd meg a videóid és a kommentjeid.

Felhasználónév...:
Mehet
Felhasználódat regisztráltuk!
Felhasználódat regisztráltuk, szánj néhány percet a profilod Beállítására, amit a Beállítások menüpont alatt tudsz megtenni!

Hozzászóláshoz lépj be az Indapassoddal!

VAGY