0 0 0
114
megosztás
Megosztás
Video jelentése

Mi a probléma?

  • Szexuális tartalom
  • Erőszakos tartalom
  • Sértő tartalom
  • Gyermekbántalmazás
  • Szerzői jogaimat sértő tartalom
  • Egyéb jogaimat sértő tartalom (pl.képmásommal való visszaélés)
  • Szexuális visszaélés, zaklatás

Ha gondolod, add meg e-mail címed, ahol fel tudjuk venni veled a kapcsolatot.

Jelentésed rögzítettük. Hamarosan intézkedünk.

Video beágyazása
Üzenetküldés
Hozzáadás listához
Új lista
2012. jún. 3.
Május 31-ig lett volna lehetősége Budaörsnek, hogy döntsön hozzon az iskolák új fenntartóhoz való átadásáról. A képviselő-testület egyházi és alapítványi működtetésbe adhatta volna az oktatási intézményeket, de ezt senki sem támogatta korábban. Így az év végig a budaörsi iskolák maradnak kistérségi fenntartásban. Jelenleg ez a legkedvezőbb modell a város számára. A kistérség december 31-én megszűnik, így a jelenlegi kormányzati tervek alapján január 1-jétől állami gondviselésbe kerülnek a budaörsi intézmények. Ez az egyházi iskolákat leszámítva, az összes budaörsi intézményt érinti.

Ha állam fogja fenntartani a budaörsi iskolákat, akkor az önkormányzat feladat lesz az iskola épületek működtetése és a nem pedagógusként dolgozó alkalmazottak bérének finanszírozása. 2013-tól életbe lépő törvények összesen 1,2milliárd veszteséget jelent a város gazdálkodásában.Ismét robbant az oktatás bomba a testületben:

A május 23-ai képviselő-testületi ülésen, újra hatalmas vita alakult ki a felek közt a budaörsi iskolai intézmények jövőjével kapcsolatban. Konkrét javaslat nem volt a testület előtt. A 40 percig tartó eszmecserélés inkább a jövő januárjától életbe lépő közoktatási és köznevelési törvény okozta változások, vagyis az iskolák államosításának elfogadhatóságáról szólt. Budaörs május 31-ig dönthetett volna arról,hogy az intézményeket új fenntartóhoz helyezi-e vagy sem, de jelen helyzetben a december 31-ig működő kistérségi fenntartás a legelőnyösebb a város számára. Ebben konszenzus volt a felek között. Az egyetlen alternatíva, ami által elkerülhető lenne az államosítás, az az iskolák egyházi fenntartásba való átadása, de ezt korábban egyik képviselő sem támogatta. Wittinghoff Tamás, polgármester szerint, a pontos jogszabályok ki nem alakulása miatt, jelen pillanatban nem lehet felelős döntést hozni a fenntartó váltásról. Sánta Áron, önkormányzati képviselő(FIDESZ-KDNP) elmondta, hogy a törvény a nyáron közepén válik világossá, és akkor lehet tervezni, azt hogy a létező legtöbbet lehessen fordítani az iskolák javára. Budaörs feladata a jövőben az iskola épültek fenntartása és a nem pedagógusi feladatot személyzet(karbantartó, takarító stb.) bérének finanszírozása lesz. A jelenleg ismeretek alapján a tanárok fizetését az állam fogja biztosítani.

Az anyagi források szempontjából a változás 1,2 milliárd bevétel kiesést jelent majd Budaörsnek. Az információk alapján elkerül az önkormányzatoktól a gépjármű és a személyi jövedelem adó helyben hagyott 8 százaléka az államhoz kerül. A korábban felmerült iparűzési adó részleges elvonásra, ami Budaörsön a legjelentősebb bevételi forrás, az Uniós jogszabályok miatt valószínűleg nem kerül sor, mert az helyben kivetett adó és ráadásul településenként az adó mértéke különböző. Ennek bármiféle elvonását rendkívül komplikált lenne megvalósítani.


Matsinhe Dénes

Stáblista:

  • Matsinhe Dénes - riporter, 2-es számú opertőr, vágó
  • Katona Márton - operatőr 1
Hozzászólások | 0
A felhasználó további videói
Ilyen volt a Sziget
17:31
2012. aug. 31. 434 néző
Pesti Mese Főcím
0:21
2012. júl. 22. 104 néző
Anthony Davidson esete a Ferrarival
0:41
Járások(k) - Mi lesz Budaörsön?
6:50
Hasonló videók
17:31
2012. aug. 31. 434 néző
0:21
2012. júl. 22. 104 néző
0:41
6:50