Advertisement

Bellatrix

87
Feliratkozom
lohere
6821 videó
37 Loop készítése
0
0
2019. dec. 31.

A Bellatrix (Gamma Orionis) az Orion csillagkép harmadik legfényesebb csillaga, a Rigel és a Betelgeuse után.
Tömege a Napénak 8,4-szerese, átmérője annak 6-szorosa. Kora nagyjából 20 millió év, ami elegendő idő volt ahhoz, hogy a magjában található hidrogént elhasználja. A csillag emiatt a fősorozatbeli ágról átkerül az óriáscsillagok közé.
Külső hőmérséklete mintegy 22 000 K, ami jóval forróbb, mint a Nap 5778 K-s felszíne. Ez a magas hőmérséklet adja a csillag kékes-fehéres színét, ami a B típusú csillagokra jellemző.
Néhány millió év múlva vörös óriássá válik, majd fehér törpeként fejezi be pályafutását. Tömege nem elegendő ahhoz, hogy szupernóvává váljon. A Bellatrix fényességét a csillagászok hosszú ideig állandónak vélték és standardnak használták, amihez a többi csillag fényességét viszonyítani lehetett. Későbbi mérésekből kiderült, hogy a csillag fényessége kis mértékben (néhány százalékban) ingadozik.
Nevének eredete
A Bellatrix jelentése latin nyelven: „női harcos”. „Amazon csillag”-nak is nevezték, ami az arab Al Najīd („a hódító”) laza fordítása.
Az Orion bal vállán található. Kínai neve 参宿五 (jelentése: „a Három Csillag (kínai) nevű csillagkép (hét csillagából) az ötödik”).
Megfigyelése
Az Orion-övet alkotó három csillagtól (Alnitak, Alnilam, Mintaka) mintegy 6°-kal északra és kissé nyugatra (az északi féltekén: jobbra) található. Gyakorlatilag az egész Földről megfigyelhető, kivéve az Antarktisz belső területeit. Az Orion övét körülvevő trapéz jobb felső (déli félgömbről nézve bal alsó) csillaga. A Bellatrix egyike annak a négy csillagnak az Orion csillagképben, amit égi navigációs célra használnak.

(40 Hz Gamma frekvencia. Ajánlott lehetőség szerint fülhallgatóval hallgatni!)

0
0
0
Méret:pxpx

Videó jelentése.

Mi a probléma?

  • Szexuális tartalom
  • Erőszakos tartalom
  • Sértő tartalom
  • Gyermekbántalmazás
  • Szerzői jogaimat sértő tartalom
  • Egyéb jogaimat sértő tartalom (pl.képmásommal való visszaélés)
  • Szexuális visszaélés, zaklatás

Kérjük, add meg e-mail címed, ahol fel tudjuk venni veled a kapcsolatot.

...
Jelentésed rögzítettük. Hamarosan intézkedünk.
Hozzászólások
Követés emailben
Szólj hozzá!
Felhasználó videói
thumb
18:11
Stressz
2019. nov. 19.
1 | 2 | 3 | 4
következő
Válassz felhasználónevet!

Ezen a néven jelennek majd meg a videóid és a kommentjeid.

Felhasználónév...:
Mehet
Felhasználódat regisztráltuk!
Felhasználódat regisztráltuk, szánj néhány percet a profilod Beállítására, amit a Beállítások menüpont alatt tudsz megtenni!

Hozzászóláshoz lépj be az Indapassoddal!

VAGY