1098 Loop készítése
0
0
2013. febr. 16.

Utolsó útjára kísérték Hegedűs Loránt nyugalmazott református püspököt szombaton Budapesten a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben. Temetésén református lelkészek hirdettek igét, és tisztelői méltatták az elhunyt életútját.
Sipos Miklós szatmárnémeti lelkipásztor igehirdetésében azt mondta: "mindnyájan szegényebbek lettünk halálával". Rámutatott: a lelkész "az Úr szolgája", Isten üzenetét közvetíti az emberekhez, Hegedűs Loránt pedig több mint fél évszázadig állt a szolgálatban. Ennek során "hordozta azok gondját, akik reá bízattak", és "soha el nem némult ajkán az evangéliumok evangéliuma".

Békési Sándor, a Károli Gáspár Református Egyetem (KRE) Hittudományi Karának professzora arról beszélt, hogy Hegedűs Loránt református teológiai életműve mellett nem lehet elmenni, ugyanakkor a püspök mindig a szószéki beszédet tartotta elsődlegesnek. Emlékeztetett arra, hogy a Kádár-korszakban doktorálási kérelmét elutasították, ezért 1979-ben a svájci Bázelben védte meg német nyelven a disszertációját. Méltatta Ady Endréről szóló négykötetes monográfiáját is, amelynek befejező kéziratait a püspök már betegágyából küldte nyomdába.

Kiemelte: Hegedűs Loránt érdeme, hogy a rendszerváltás után megnyithatta kapuit a Baár-Madas és a Lónyay Gimnázium, illetve a KRE, utóbbi megalapításával évszázadok távlatában gondolkodott.

Bakay Kornél régész-történész, nyugalmazott egyetemi tanár felülmúlhatatlan jelenségnek, prófétikus zseninek nevezte a néhai püspököt, aki az Antall-kormány alatt döbbent rá arra, hogy a nem baloldali kormányok is álnemzetiek, mert megszavazták egyebek mellett az abortusztörvényt. Beszédében felidézte, hogy Hegedűs Loránt 1994-ben hirdette meg nemzeti radikalizmusát, később pedig vállalta a Magyar Gárda támogatását.

Kovács Ferenc szatmárhegyi lelkipásztor a családjáért élő Hegedűs Lorántot idézte fel, aki 48 évig élt boldog házasságban feleségével, most pedig rajta kívül négy gyermeke és 12 unokája gyászolja. Úgy fogalmazott: az elhunyt "oszlopfő volt, aki az egész családját összetartotta, (...) hite és tartása" pedig "életre szóló példája lett a családnak".

Szólt arról is, hogy a református püspök "utolsó őrhelyévé a Szabadság téri gyülekezet vált". Elmondta: Tarlós István főpolgármester Hegedűs Loránt sírját díszsírhellyé nyilvánította.

Hegedűs Loránt koporsójával a magyar történelmi zászlók díszkíséretében vonultak a sírhoz, ezenkívül a tömegben többen magyar, árpádsávos, illetve 1956-os lyukas nemzeti lobogóval mentek, hogy leróják kegyeletüket.

A temetésen részt vett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Varga Mihály tárca nélküli miniszter, több jobbikos országgyűlési képviselő, mások mellett Vona Gábor, a Jobbik elnöke és Balczó Zoltán, a párt alelnöke, valamint megjelentek egyenruhában a Szebb Jövőért Egyesület tagjai is.

Az elhunyt emlékére vasárnap délelőtt gyászistentiszteletet tartanak a budapesti Szabadság téri Hazatérés templomában.

0
0
0
Méret:pxpx

Videó jelentése.

Mi a probléma?

  • Szexuális tartalom
  • Erőszakos tartalom
  • Sértő tartalom
  • Gyermekbántalmazás
  • Szerzői jogaimat sértő tartalom
  • Egyéb jogaimat sértő tartalom (pl.képmásommal való visszaélés)
  • Szexuális visszaélés, zaklatás

Kérjük, add meg e-mail címed, ahol fel tudjuk venni veled a kapcsolatot.

...
Jelentésed rögzítettük. Hamarosan intézkedünk.
Hozzászólások
Követés emailben
Szólj hozzá!
Felhasználó videói
1 | 2 | 3 | 4
következő
Válassz felhasználónevet!

Ezen a néven jelennek majd meg a videóid és a kommentjeid.

Felhasználónév...:
Mehet
Felhasználódat regisztráltuk!
Felhasználódat regisztráltuk, szánj néhány percet a profilod Beállítására, amit a Beállítások menüpont alatt tudsz megtenni!

Hozzászóláshoz lépj be az Indapassoddal!

VAGY