Erwin Rommel a Sivatagi Róka

85
Feliratkozom
lohere
6815 videó
1711 Loop készítése
0
0
2012. okt. 18.

Német tábornagy. Harcolt az első világháborúban, megkapta a legmagasabb német kitüntetést. A két világégés között írt egy fontos művet a gyalogsági hadviselésről, később viszont páncélosparancsnokként vált világhírűvé. A franciaországi hadjárat során a 7. páncéloshadosztály élén egészen Cherbourg-ig tört előre. 1941 februárjától 1943-ig az Észak-Afrikában harcoló német csapatok (később az ún. Afrikakorps, Afrika-hadtest) parancsnoka. Nagyszerű taktikai készsége és ravaszsága miatt kapta a Sivatagi Róka nevet az angoloktól. Röviddel Afrikába érkezése után megállította Wavell támadását, 1942 nyarán viszont az ő előnyomulását tartóztatta fel az Auchinleck vezette brit sereg.
A gyakran változó hadiszerencse ezt követően ismét a németeket segítette, ám az el-alameini csatában végül Montgomery döntő győzelmet aratott, ezután az Afrikakorps állandó hátrálásra kényszerült, ám eközben kemény ellenállást tanúsított.
A végső vereség előtt Hitler hazarendelte, új megbízatása a franciaországi védelem megszervezése volt.
Kiderült számára, hogy a propagandaszólamokkal ellentétben az Atlanti Fal nem létezik. Lázasan kezdett dolgozni a védelem megerősítésén, de nem kapott kellő támogatást Rundstedt-től. A szövetségesek partraszállásakor ismét szembekerült régi ellenfelével, Montgomery-vel. Július 17-én súlyosan megsebesült.
A kezdetben a Führert bálványozó Rommel nevét összefüggésbe hozzák az 1944. július 20-i Hitler elleni merénylettel. Nem bizonyított, hogy aktívan részt vett volna az összeesküvésben, mindenesetre tudott róla, és egyetértett céljaival.
Ezen okok miatt 1944 októberében öngyilkosságra kényszerítették. A hivatalos indoklás szerint sebesülésébe halt bele, és hősöknek kijáró temetést kapott.

http://indavideo.hu/video/B-17_Tunezia_felett_1942-ben

http://indavideo.hu/video/Paulus_Surrenders_1943_Sztalingrad

0
0
0
Méret:pxpx

Videó jelentése.

Mi a probléma?

  • Szexuális tartalom
  • Erőszakos tartalom
  • Sértő tartalom
  • Gyermekbántalmazás
  • Szerzői jogaimat sértő tartalom
  • Egyéb jogaimat sértő tartalom (pl.képmásommal való visszaélés)
  • Szexuális visszaélés, zaklatás

Kérjük, add meg e-mail címed, ahol fel tudjuk venni veled a kapcsolatot.

...
Jelentésed rögzítettük. Hamarosan intézkedünk.
Hozzászólások
Követés emailben
Szólj hozzá!
Felhasználó videói
1 | 2 | 3 | 4
következő
Válassz felhasználónevet!

Ezen a néven jelennek majd meg a videóid és a kommentjeid.

Felhasználónév...:
Mehet
Felhasználódat regisztráltuk!
Felhasználódat regisztráltuk, szánj néhány percet a profilod Beállítására, amit a Beállítások menüpont alatt tudsz megtenni!

Hozzászóláshoz lépj be az Indapassoddal!

VAGY