2013. szept. 29.
FC Utrecht vs Roda JC Kerkrade 3 - 3 samenvatting NOS Studio Sport 28/09/2013

Utrecht en Roda hebben HawkEye niet nodig om voor spektakel te zorgen
Zaterdag, 28 september 2013 om
FC Utrecht en Roda JC Kerkrade hielden er allebei slechts een punt aan over, maar de twee ploegen maakten er zaterdagavond een waar spektakel van. Cedric van der Gun opende de score, waarna Krisztián Németh er 1-1 van maakte. De Roda-spits miste vervolgens een strafschop, waarna een vrije trap van Jens Toornstra leidde tot een eigen doelpunt van Filip Kurto: 2-1. Mark-Jan Fledderus tekende na rust voor de 2-2 en opnieuw Németh zette Roda op voorsprong. Een vrije trap van Toornstra zorgde er evenwel voor dat het duel alsnog in een gelijkspel eindigde.
/

De toeschouwers die in Utrecht op de tribune zaten hoefden zich zeker in de eerste helft geen moment te vervelen. Het was evenwel vooral Roda dat voor de gevaarlijke momenten zorgde, waarbij vooral middenvelder Mitchell Donald en spits Németh herhaaldelijk in kansrijke positie voor doelman Robbin Ruiter opdoken. Toch was de openingstreffer voor de thuisploeg: Steve De Ridder liet bewaker Kees Luijckx zijn hielen zien en had een perfecte assist in huis: collega-aanvaller Van der Gun hoefde op de doellijn alleen nog maar zijn voet tegen de bal te zetten, 1-0. Toch was het even later Németh die de meer dan verdiende gelijkmaker op het scorebord zette: de Hongaar kopte keihard raak na een voorzet van Mark-Jan Fledderus, 1-1.

De Roda-spits kreeg daarna vanaf elf meter de gelegenheid om zijn team op voorsprong te zetten. Scheidsrechter Danny Makkelie zag een penalty in het duel tussen Guus Hupperts en Utrecht-linksback Dave Bulthuis, maar Németh schoot de strafschop de vuisten van Ruiter. Even onvoorstelbaar als het feit dat de Limburgers halverwege op achterstand stonden, was enkele minuten voor de pauze de wijze waarop de 2-1 tot stand kwam. Toornstra nam vanaf de linkerflank een vrije trap en draaide die op de paal, waarna de bal via het achterhoofd van de ongelukkige doelman Kurto in het doel belandde.
/

Het HawkEye-systeem, de nieuwe doellijntechnologie waarmee de KNVB in De Galgenwaard voor het eerst mocht experimenteren, hoefde daarbij niet ingezet te worden. De tweede helft begon rustiger dan het eerste bedrijf, maar saai werd het niet in Utrecht. Ook na de pauze deed Roda geenszins onder voor de gastheren en dat de stand met nog een half uur te gaan opnieuw in evenwicht werd gebracht was wederom terecht. Fledderus, bij de treffer van Németh nog fungerend als aangever, was er met een droge knal nu zelf verantwoordelijk voor dat het 2-2 werd.

Ruim een kwartier voor tijd waren het dan eindelijk de Limburgers die op voorsprong kwamen. Németh scoorde al en miste een penalty, maar was ook goed voor de 2-3: met een geplaatst schot in de verre hoek gaf hij Ruiter voor de tweede keer deze avond het nakijken. Timothy Derijck dacht niet lang daarna dat hij de stand weer in op 3-3 bracht, maar het doelpunt van de Utrecht-verdediger werd afgekeurd vanwege buitenspel. De gelijkmaker kwam er echter toch: Toornstra had ditmaal geen hulp van Kurto nodig en knalde een vrije trap ineens prachtig binnen. Yoshiaki Takagi kreeg vrijwel direct daarna zijn tweede gele kaart en kon dus inrukken, maar in de resterende minuten kon Roda de overtalsituatie niet uitbuiten.