0 0 0
58
megosztás
Megosztás
Video jelentése

Mi a probléma?

  • Szexuális tartalom
  • Erőszakos tartalom
  • Sértő tartalom
  • Gyermekbántalmazás
  • Szerzői jogaimat sértő tartalom
  • Egyéb jogaimat sértő tartalom (pl.képmásommal való visszaélés)
  • Szexuális visszaélés, zaklatás

Ha gondolod, add meg e-mail címed, ahol fel tudjuk venni veled a kapcsolatot.

Jelentésed rögzítettük. Hamarosan intézkedünk.

Video beágyazása
Üzenetküldés
Hozzáadás listához
Új lista
2021. ápr. 1.
2021. április 01.
Egy méter magas szivárványszínű Black Lives Matter szobrot állítottak a kilencedik kerületi Ferenc téren, amely komoly indulatokat váltott ki az elmúlt hónapokban. Bayer Zsolt ledöntené, a Mi Hazánk Mozgalom szerint egy keresztényellenes szimbólum.
A kilencedik kerületi önkormányzat tavaly augusztusban hirdetett pályázatot, hogy a város utcáin ismét legyenek független köztéri alkotások. Szakmai zsűri választott ki hat alkotást a beküldött pályaművek közül, ezeket állítják ma ki négy helyszínen: a Ferenc, a Markusovszky és a Madaras József téren, illetve a József Attila lakótelepi nagy játszóter melletti területen.
A legnagyobb visszhangot Szalay Péter Black Lives Matter című szobra váltotta ki. Bayer Zsolt kormánypárti publicista például úgy reagált, hogy „már másnap le fogjuk dönteni”, míg a Mi Hazánk Mozgalom szerint
ez a szobor „európai, fehér, heteroszexuális és keresztényellenes szimbólum”.
Torockai László, a párt elnöke szerdai sajtótájákoztatóján azt ígérte a Mandiner cikke szerint, hogy nem fogják annyiban hagyni, minden eszközt fel fognak használni, hogy megakadályozzák a szobor megmaradását, és további hasonló alkotásokat szerte az országban. Szerdán felállított a Mi Hazánk egy keresztet a téren.
A szivárványszínű szobor a tervek szerint április 14-ig lesz megtekinthető a Ferenc téren. Egy méter magas, és 3D printtechnológiával készítette Szalay. Az önkormányzat közleménye szerint a szobor-parafrázis a New York-i Szabadságszobrot jeleníti meg térdelő pózban, felemelt ököllel, visszautalva Colin Kaepernick amerikai futballista gesztusára, amely a mű címében is szereplő anti-rasszista mozgalom jelképe lett.
Szalay Péter munkáját a szakmai zsűri így értékelte: „Egy olyan köztéri emlékműszobor parafrázis, amely jelenleg is aktuális társadalmi és politikai kérdéseket érint és hoz játékba: Black Lives Matter, az LMBTQ-val kapcsolatos, a társadalomban élő előítéletek. A szobor térdelő gesztusa a köztéri szobordöntési mozgalmakra is utal, a műalkotás mindenkori helyzetéről is elgondolkodtat. Az utcáról egyszerű befogadó számára is jól dekódolható nyelve a public art elvárásoknak a felirattal kiegészülve jól megfelel.”
A pályázat ötletgazdája Döme Zsuzsanna, Suzi, a kerület alpolgármestere volt. Az MKKP-s alpolgármester véget akart vetni annak a gyakorlatnak, hogy csak politikai megrendelésre készüljenek szobrok és más köztéri alkotások Magyarországon. Szerinte szükség van emlékművekre, és nem feltétlen csak olyanokra, amelyekre az emlékezetpolitika rányomja a bélyegét.
A szoborral a Guardian és az Euronews is foglalkozott januárban. Utóbbinak Szalay Péter azt mondta, számított rá, hogy belpolitikai ügy lesz a szoborból.
Cseke Balázs
Hozzászólások | 0
A felhasználó további videói
Perseverance | Űrkutatás magyarul |
18:58
Bánki Szent Borbála kutatóakna
7:56
Hasonló videók
18:58
7:56