GIGER art.

5
Feliratkozom
HAL9000
42 videó
126 Loop készítése
0
0
2015. nov. 2.

Hansruedi Giger, született Hans Rudolf Giger (Chur, 1940. február 5. – Zürich, 2014. május 12.) svájci festő, képzőművész, szobrász. 1980-ban megkapta az legjobb vizuális effektusokért járó Oscar-díjat A nyolcadik utas: a Halál című sci-fi földönkívüli lényeinek megalkotásáért.
H. R. Giger a gyógyszerész Hans Richard Giger és Melly Giger fia. Gyermekként nagyon visszahúzódó és zárkózott volt. Katolikus neveltetést kapott, ami későbbi művészetére is hatást gyakorolt. A gimnázium befejezése után 1962-től építészetet és ipari formatervezést hallgatott a zürichi Alkalmazott Művészetek Főiskoláján.[2] A főiskolai évek alatt készült el első, „Atomkinder” címet viselő tusrajza. Művei hamarosan underground művészeti újságokban kezdtek el megjelenni. Ennek ellenére egy ideig még ismeretlen maradt. A változás 1966-ban, tanulmányainak sikeres befejeztével következett be. Bútortervezőként kezdett el dolgozni a Knoll-Internationalnál. Elismert belsőépítész lett, és hamarosan önálló kiállításai nyíltak.
Kenyérkereső munkáját ennek ellenére sem adta fel, dizájnérként dolgozott tovább, de ez nem hátráltatta abban, hogy művészetileg is aktív maradjon. Az elkövetkező években több szobrot és képet készített, amikkel további kiállításokat rendezett Zürichben és vált széles körben elismertté. 1968-tól nem csak művészként, hanem filmkészítőként is aktív. Egyedi stílusával, jelenet- és jelmeztervezőként több fantasztikus- és horrorfilm megalkotásában is szerepet vállalt (mint pl. a Ridley Scott rendezte A nyolcadik utas: a Halál című 1979-es sci-fi, vagy a Poltergeist II.).
Giger éveken át élt múzsájával, Li Tobler svájci színésznővel, aki 1975 Pünkösd hétfőjén öngyilkosságot követett el. 1979-ben Giger feleségül vette Mia Bonzanigót. A házasság másfél éven belül zátonyra futott. Mia inspirálta Gigert az „Erotomechanics” című képsorozat megalkotására.
Giger műveit a szürrealista alkotások közé sorolják. A stílus leghíresebb képviselője, Salvador Dali . Kettejük munkáit összehasonlítva viszont szembetűnő a művészek teljesen különböző világlátása, amire Giger barátja, a fanatikus realizmus egyik képviselője, Ernst Fuchs is hatással volt, és Dado. Míg Dali munkái csak álomszerűek és meghökkentőek, Giger leghíresebb művei sötétek, félelmetesek, és többnyire nagy adag szexualitást és természetellenességet tartalmaznak egyszerre.

H.R. Giger haláláig Zürichben élt és dolgozott. 2014. május 12-én hunyt el egy zürichi kórházban, ahová egy esésből adódó sérülései miatt került. Nyugodjon Békében!

0
0
0
Méret:pxpx

Videó jelentése.

Mi a probléma?

  • Szexuális tartalom
  • Erőszakos tartalom
  • Sértő tartalom
  • Gyermekbántalmazás
  • Szerzői jogaimat sértő tartalom
  • Egyéb jogaimat sértő tartalom (pl.képmásommal való visszaélés)
  • Szexuális visszaélés, zaklatás

Kérjük, add meg e-mail címed, ahol fel tudjuk venni veled a kapcsolatot.

...
Jelentésed rögzítettük. Hamarosan intézkedünk.
Hozzászólások
Követés emailben
Szólj hozzá!
Felhasználó videói
thumb
1:24:12
Parajelenségek.. A...
2015. okt. 6.
thumb
2:32
ÓRIÁSOK TERME
2015. okt. 1.
1 | 2 | 3 | 4
következő
Válassz felhasználónevet!

Ezen a néven jelennek majd meg a videóid és a kommentjeid.

Felhasználónév...:
Mehet
Felhasználódat regisztráltuk!
Felhasználódat regisztráltuk, szánj néhány percet a profilod Beállítására, amit a Beállítások menüpont alatt tudsz megtenni!

Hozzászóláshoz lépj be az Indapassoddal!

VAGY