1573 Loop készítése
0
0
2010. okt. 19.

A legrégebbi ismert bibliai írásokat is tartalmazzák a Holt-tengeri tekercsek.Első darabjait 1947-ben beduin pásztorok találták a Qumrán hegység egyik barlangjában. A későbbiekben - beduin sírrablók és hivatásos régészek egyaránt - további barlangokat, és ezzel együtt szövegeket fedeztek fel. A tekercseket hosszúkás, 60 cm magas agyagkorsók őrizték, amelyeket viasszal légmentesen lezártak - ennek köszönhetően maradtak fenn ilyen hosszú időn át.

A tekercseken látható írások nyelve nagyrészt héber, kisebb részt görög illetve arámi. Az időszámításunk előtti 2. és az időszámításunk szerinti 1. század között készültek. Az emberiség történelmében egyedülálló módon az egyik barlangban egy vörösréz tekercspárost is találtak - amire eddig még sehol nem volt példa bolygónkon. Az egymás után előkerülő több száz tekercs egy része tönkrement (egyes darabokat még a felfedezés idején a beduinok égettek el), illetve darabkái összekeveredtek, így egy gigantikus kirakós játékhoz hasonlít a részek mai napig tartó összeillesztése.A jeruzsálemi Izrael Múzeumban található, pergamenre, illetve papiruszra vetett szövegek összes dokumentumát várhatóan 5 év múlva lehet majd megtekinteni az interneten.

A csaknem 30 ezer darabból álló 900 oldalas holt-tengeri tekercseket az izraeli műkincsvédelmi hatóságok a Google helyi, izraeli részlegével közösen teszik elérhetővé az interneten. A munkához az amerikai űrkutatási hivatal által kifejlesztett technológiát használnak majd, hogy nagy felbontású képeket tudjanak készíteni a részben alig kivehető szövegekből. Az öt éves időtartamra tervezett projekt a becslések szerint mintegy 2.5 millió euróba kerül majd.

0
0
0
Méret:pxpx

Videó jelentése.

Mi a probléma?

  • Szexuális tartalom
  • Erőszakos tartalom
  • Sértő tartalom
  • Gyermekbántalmazás
  • Szerzői jogaimat sértő tartalom
  • Egyéb jogaimat sértő tartalom (pl.képmásommal való visszaélés)
  • Szexuális visszaélés, zaklatás

Kérjük, add meg e-mail címed, ahol fel tudjuk venni veled a kapcsolatot.

...
Jelentésed rögzítettük. Hamarosan intézkedünk.
Hozzászólások
Követés emailben
Szólj hozzá!
Felhasználó videói
thumb
1:54
Az ördög útja
2019. szept. 6.
1 | 2 | 3 | 4
következő
Válassz felhasználónevet!

Ezen a néven jelennek majd meg a videóid és a kommentjeid.

Felhasználónév...:
Mehet
Felhasználódat regisztráltuk!
Felhasználódat regisztráltuk, szánj néhány percet a profilod Beállítására, amit a Beállítások menüpont alatt tudsz megtenni!

Hozzászóláshoz lépj be az Indapassoddal!

VAGY