Karmák - Józan Babák

15
Feliratkozom
Civil Kamera
45 videó
pro
2682 Loop készítése
0
0
2015. márc. 19.

Karmák - Közösségépítők

II. rész: Józan Babák

A Karmák - Közösségépítők filmsorozat révén fel kívánjuk hívni a figyelmet azokra az alulról szerveződő civil aktivizmusokra, amelyek választ adnak napjaink társadalmi problémáira. Olyan értelmiségieket, aktivistákat vagy egyszerűen csak példa értékű embereket mutatunk be akik megpróbálják átformálni a környezetük arculatát és javítani az életminőséget olyan módon, hogy nem kiszorítani, hanem bevonni próbálják a környezetükben élő hátrányos helyzetű rétegeket.

Oberth József és Mándi Bettina - A Józan Babák Klub közösség-építői

„Alapvető probléma, hogy ha elhangzik, hogy valaki droghasználóként gyermeket vár, mindenki azt mondja, hogy jajúristen mi lesz ebből. Általában egy kismama pont nem ezt szeretné hallani” – magyarázza Oberth József, a Józan Babák Klub egyik munkatársa.
Magyarországon nincs olyan egészségügyi- és szociális szolgáltatás, amely arra szakosodott, hogy gyermekvárás közben vagy szülés utáni szerhasználó nőkkel foglalkozik. Nincs tananyag, nincs protokoll, nincsenek ilyen közösségek. Ugyanakkor Magyarországon évente százas nagyságrendű problémás kábítószer-használó nő lesz várandós, nem-problémás kábítószer-használat pedig legalább ezres nagyságrendű várandós nővel fordul elő.
A Józan Babák az egyedüli olyan klub, amely ezeknek a nőknek ellátást nyújt. Ide bárki, bármikor betoppanhat és segítséget kérhet. Az itt dolgozók szerint egy ilyes súlyos problémát – hogy mialatt valaki gyereket vár és közben komolyabb drogot használ – sokkal könnyebben mond el az érintett egy anonim sorstárs-segítői szituációban. Ez egy nagyon fontos bizalmi kérdés, ezért a Józan Babáknál arra törekednek, hogy a lehető leginkább barátságos, nyugodt környezetet teremtsék meg az ide betérő anyák és gyermekeik számára.
„Az első olyan gondolatom, hogy le kell állnom, pontosan a szülinapomon volt, akkor voltam 4 hónapos terhes, megmozdult a pocakomban. Akkor kezdtem el keresgélni, hogy kell valaki, aki segít”. A 22 éves Petra 6 éven keresztül volt drogfüggő, prostituáltként dolgozott. Mikor eldöntötte, hogy soha többet nem akarja ezt az utat választani, a Józan Babák segítségével elvonóra, majd anyaotthonba ment és életet adott kislányának, Viktóriának.
„Befurakodott az életembe, igazából nem is akartam őt. Abból a helyzetből, amiből én már nem láttam kiutat, sőt, igazából fel is adtam az egészet, ő hozott helyre. Más lett a gondolkodásom, a vágyaim, újra élni akarok, vannak céljaim.”

A filmet az Északi Támpont Egyesület készítette.

Mutat
0
0
0
Méret:pxpx

Videó jelentése.

Mi a probléma?

  • Szexuális tartalom
  • Erőszakos tartalom
  • Sértő tartalom
  • Gyermekbántalmazás
  • Szerzői jogaimat sértő tartalom
  • Egyéb jogaimat sértő tartalom (pl.képmásommal való visszaélés)
  • Szexuális visszaélés, zaklatás

Kérjük, add meg e-mail címed, ahol fel tudjuk venni veled a kapcsolatot.

...
Jelentésed rögzítettük. Hamarosan intézkedünk.
A hozzászólások le vannak tiltva ennél a videónál
Felhasználó videói
1 | 2 | 3 | 4
következő
Válassz felhasználónevet!

Ezen a néven jelennek majd meg a videóid és a kommentjeid.

Felhasználónév...:
Mehet
Felhasználódat regisztráltuk!
Felhasználódat regisztráltuk, szánj néhány percet a profilod Beállítására, amit a Beállítások menüpont alatt tudsz megtenni!

Hozzászóláshoz lépj be az Indapassoddal!

VAGY