Kullancs eltávolítása

80
Feliratkozom
lohere
6796 videó
15796 Loop készítése
Megosztás bekapcsolva
Megosztás kikapcsolva
0
0
2011. máj. 5.

Fontos, hogy a kullancsot nem szabad hegyes tárggyal eltávolítani, sem kapargatni, csavargatni vagy nyomkodni. A nyálazás, olajozás, zsírozás, vajjal, vietnámi balzsammal, testápolóval való bekenés vagy izzó gyufával való ijesztgetés sem célravezető, ráadásul ezek a módszerek többnyire csak fokozzák a fertőzés kockázatát. A kullancs ingerlése arra készteti, hogy gyomortartalmát visszaöklendezze a vérébe, a súlyos betegségeket okozó vírusok vagy baktériumok kíséretében.

Magyarországon több fajta kullancs is él, de nem mindegyik terjeszt az emberre is veszélyes betegségeket és ezek között is változó a fertőzöttek aránya.


A kullancs eltávolítása

A kullancsot legegyszerűbben patikákban kapható, kullancskiszedő csipesz segítségével lehet eltávolítani. Használata roppan egyszerű, azonban a kisebb gyerekek megijedhetnek a szerkezet láttán. Amennyiben ilyen eszköz nem áll a rendelkezésedre, akkor egy nem lapos végű csipesz vagy erős cérnából készült hurok is megfelel a célra.

Az eszköz segítségével óvatosan meg kell fogni a kullancsot, és egy határozott mozdulattal kihúzni. Próbáld úgy megragadni a rovart, hogy a csipesz minél közelebb legyen bőrhöz, és a potrohát lehetőleg ne érintsd. A csipeszt nem kell rángatni vagy csavargatni, egyszerűen felfelé kell húzni. Amennyiben bizonytalan vagy, inkább kérj segítséget szakembertől vagy egy gyakorlottabb ismerőstől.

Megtörténhet, hogy véletlenül a kullancs feje leszakad és a bőr alatt marad, pánikra azonban ebben az esetben sincs ok. Tévhit, hogy ez önmagában bármilyen problémát is okozna, egyszerűen nem kell piszkálni vagy szurkálni, mert pár nap után úgyis magától kilökődik a szervezetből.

Ha sikerült eltávolítani a kullancsot, akkor alaposan mosd le a csípés helyét, majd törölgesd át fertőtlenítő folyadékkal (alkohollal vagy jóddal). Jegyezd fel a kullancs kiszedésének időpontját és a csípés helyét. Célszerű lehet magát a rovart is lezárt dobozban megőrizni, mert ennek átvizsgálása sokat segíthet egy esetleges fertőzés esetében. Ha el szeretnéd pusztítani, akkor az égetés bizonyul a legjobb módszernek.

Ha a kullancs kiszedése után bármilyen tünetet észlelsz, azonnal fordulj orvoshoz!

0
0
0
0
Méret:pxpx

Videó jelentése.

Mi a probléma?

  • Szexuális tartalom
  • Erőszakos tartalom
  • Sértő tartalom
  • Gyermekbántalmazás
  • Szerzői jogaimat sértő tartalom
  • Egyéb jogaimat sértő tartalom (pl.képmásommal való visszaélés)
  • Szexuális visszaélés, zaklatás

Kérjük, add meg e-mail címed, ahol fel tudjuk venni veled a kapcsolatot.

...
Jelentésed rögzítettük. Hamarosan intézkedünk.
Hozzászólások
Követés emailben
Szólj hozzá!
Felhasználó videói
thumb
9:01
Lecsó
2018. nov. 6.
thumb
6:38
Elmekontroll
2018. okt. 8.
thumb
10:01
10.5 Hz
2018. szept. 22.
1 | 2 | 3 | 4
következő
Válassz felhasználónevet!

Ezen a néven jelennek majd meg a videóid és a kommentjeid.

Felhasználónév...:
Mehet
Felhasználódat regisztráltuk!
Felhasználódat regisztráltuk, szánj néhány percet a profilod Beállítására, amit a Beállítások menüpont alatt tudsz megtenni!

Hozzászóláshoz lépj be az Indapassoddal!

VAGY