2 0 2
1063
megosztás
Megosztás
Video jelentése

Mi a probléma?

  • Szexuális tartalom
  • Erőszakos tartalom
  • Sértő tartalom
  • Gyermekbántalmazás
  • Szerzői jogaimat sértő tartalom
  • Egyéb jogaimat sértő tartalom (pl.képmásommal való visszaélés)
  • Szexuális visszaélés, zaklatás

Ha gondolod, add meg e-mail címed, ahol fel tudjuk venni veled a kapcsolatot.

Jelentésed rögzítettük. Hamarosan intézkedünk.

Video beágyazása
Üzenetküldés
Hozzáadás listához
Új lista
2019. jan. 31.
Klasszikus szinkronnal!!
Szinkronstúdió: Pannónia Filmstúdió
Magyar hangok: Bruno Garcin (Maros Gábor), Corinne Le Poulain (Szabó Éva), Georges Géret (Szabó Ottó), Jean Winiger (Kertész Péter), Gisele Grimm (Csűrös Karola),
Németh Sándor, Sütő Irén, Kalló Flórián, Gera Zoltán, Kovács Zsuzsa, Tahi Tóth László, Szatmári István, Velenczey István, Szokolay Ottó, Hámori Ildikó

Balzac ötlete, hogy visszatérő szereplők segítségével is fűzze össze különböző időpontban megírt regényeit, zseniálisnak bizonyult. Az Emberi színjáték így a végtelenben kezdett s a végtelenségig folytatódó történeteivel - maga az élet.
A nagyszerű körképen belül a "Kurtizánok..." az Elveszett illúziók folytatása. Ott ismerkedhetünk meg először Lucien Chardonnal, a költői lelkű kisvárosi fiatalemberrel, aki tehetséges, de gyenge és sebezhető. (Akárcsak maga Balzac.) Mint az író oly sok hőse, ő is azért érkezik Párizsba, hogy megkísérelje a kitörést; míg aztán különböző, egyre kétesebb irodalmi tevékenységek után önmagától is megundorodva a halálba menekülne.
Közbelép azonban egy titokzatos spanyol pap, aki elhalmozza pénzzel, s megnyitja előtte az egyszer már bezárult párizsi kapukat. Mindezért cserébe egyelőre nem kér mást, mint feltétlen engedelmességet...
De ez már egy újabb regény, melyben Lucien tovább süllyed. Tehetségről itt már alig esik szó - gyengeségről annál inkább.
A Kurtizánok tündöklése és nyomorúsága Balzac legregényesebb alkotása. Gondoljuk csak meg: szerepel benne egy vasakaratú szökött fegyenc - tisztes papnak öltözve; kurtizán, aki foglalkozását „szögre akasztva" szegény varrólányként óhajtja megkeresni kenyerét; halálos szerelem, ármány, intrika, bújócska, nyomozás, gyilkosság...
A művet filmre alkalmazó író­rendező Maurice Cazeneuve elsősorban ezt a regényességet óhajtotta megőrizni. Ennek érdekében kissé átgyúrta az irodalmi alapanyagot: hosszabb részeket kihúzott, intrikákat sűrített, figurákat olvasztott egybe. Lucien öngyilkossági kísérletét s Herrerával való találkozását, mely Balzacnál az Elveszett illúziók szerves részét alkotja, ő a Kurtizánok kezdő képeihez csatolta.
E változtatások ellenére sikerül a legapróbb részletekig hűen felidéznie a korabeli Párizst, s a Balzac által mesterien megörökített egész előkelő társaságot.
A tehetséges, de gyenge Lucien de Rubempré szerepében megismerhetjük a fiatal Brono Garcint; Esthert, az akkori Párizs legkedveltebb kurtizánját, a híres Ráját, Corinne Le Poulain játssza. Ellenlábasuk a komor és titokzatos Herrera abbé - Georges Géret alakításában. Meg kell említenünk Holger Loewenadler eredeti, élettel teli, hol fenyegető, hol gyermeteg Nucingen báróját is.
(Forrás: RTV - 1977.12.17. - 2.oldal)
Hozzászólások | 2
A felhasználó további videói
Hintőpor - Borotalco (1982) - részlet
15:55
Marius - Marius (1931) - részlet
17:04
Antigoné - Antigoni (1961) - részlet
14:56
Nana - Nana (1981) (1.rész) - részlet
19:08
Hasonló videók
15:55
17:04
14:56
19:08