Mátyás halála

86
Feliratkozom
lohere
6817 videó
67 Loop készítése
0
0
2019. nov. 6.

Meghalt a király, oda az igazság, mondta a nép a szeretett királyuk halála után.
Sokan annyira szerették a bölcs vezért, hogy amikor az úr magához szólította Bécs városában 1490. április 6-án, sokan cselszövést, ármányt és csalást kiáltottak és bűnbakot kerestek.
"Nem zörög a haraszt ha a szél nem fújja. "
A bűnöst pedig Aragóniai Beatrixben találták meg sokan. A királyné, aki hozta magával Nápolyból a büszke dáma, a mérhetetlenül költekező ara, a fenséges arisztokrata, a manipuláló és cselszövő, a búja szerető és az okos nő elegyét, így nagyon sok ember szemében ellenszenvet, irigységet és megvetést váltott ki. Bár személyében tisztelhetjük a magyarországi első sakkozó hölgyet és ő honosította meg a kulturált étkezést kanállal késsel és villával, tehát igen csak formálta az itteni életformát, ezek mind a feledés homályába vesztek az idők során. Ahogy az a pletyka is, hogy az egyik hajdani szeretőjét az ágyában találták megfojtva egy lant húrral a nyakában. Amennyiben igaz a pletyka, úgy nem állt tőle távol a gyilkosság sem. Többen állítják, hogy ő mérgezte meg Matiax rexet mivel a vagyona nagy részét nem rá hanem a törvénytelen fiára Corvin Jánosra hagyományozta. Így egyfajta bosszú lehetett volna a mérgezett füge, ami után kapta a gutaütést, mai szó használattal stroke-ot. Mivel azonban a királyné nagyon intelligens is volt, így nem valószínű, hogy ezt tette volna, mert tudta, hogy csak addig van befolyása és hatalma amíg az ura él. Mátyásnak a köszvény egy elhúzódó hosszas betegség kezdetét jelentette és az utolsó napokban már hordszéken vitték a remegő kezű uralkodót, így sokkal valószínűbb, hogy természetes halált halt a nép vezére.

(A hangos gépi felolvasás, Surányi Miklós a Nápolyi asszony című könyvéből való.)

0
0
0
Méret:pxpx

Videó jelentése.

Mi a probléma?

  • Szexuális tartalom
  • Erőszakos tartalom
  • Sértő tartalom
  • Gyermekbántalmazás
  • Szerzői jogaimat sértő tartalom
  • Egyéb jogaimat sértő tartalom (pl.képmásommal való visszaélés)
  • Szexuális visszaélés, zaklatás

Kérjük, add meg e-mail címed, ahol fel tudjuk venni veled a kapcsolatot.

...
Jelentésed rögzítettük. Hamarosan intézkedünk.
Hozzászólások
Követés emailben
Szólj hozzá!
Felhasználó videói
thumb
18:11
Stressz
3 hete
1 | 2 | 3 | 4
következő
Válassz felhasználónevet!

Ezen a néven jelennek majd meg a videóid és a kommentjeid.

Felhasználónév...:
Mehet
Felhasználódat regisztráltuk!
Felhasználódat regisztráltuk, szánj néhány percet a profilod Beállítására, amit a Beállítások menüpont alatt tudsz megtenni!

Hozzászóláshoz lépj be az Indapassoddal!

VAGY