0 0 0
25
megosztás
Megosztás
Video jelentése

Mi a probléma?

  • Szexuális tartalom
  • Erőszakos tartalom
  • Sértő tartalom
  • Gyermekbántalmazás
  • Szerzői jogaimat sértő tartalom
  • Egyéb jogaimat sértő tartalom (pl.képmásommal való visszaélés)
  • Szexuális visszaélés, zaklatás

Ha gondolod, add meg e-mail címed, ahol fel tudjuk venni veled a kapcsolatot.

Jelentésed rögzítettük. Hamarosan intézkedünk.

Video beágyazása
Üzenetküldés
Hozzáadás listához
Új lista
2021. szept. 16.
2021 / 09 / 16 /
Az Inspiration4-küldetés négy asztronautája három napot fog eltölteni a Föld körül keringve a SpaceX Dragon-2 űrkapszulájában.
A küldetés indítását sem az időjárás, sem technikai hiba nem zavarta meg, így magyar idő szerint csütörtökön, hajnali 2.03-kor a Falcon-9 begyújtotta a hajtóműveit, és pillanatokkal később magasba emelkedett a floridai Kennedy Űrközpont 39A jelzésű kilövőállásáról. Nagyjából három perc után a Falcon-9 első fokozatú rakétéja levált, és sikeresen visszatért a vízi platformra, a küldetés 13. percében pedig a Dragon lecsatlakozott a második fokozatú rakétáról is, és folytatta az útját 575 kilométeres magasságig.
A kilövést nyugodtan nevezhetjük történelmi jelentőségűnek, hiszen az űrutazás kezdete óta most először indult kizárólag civilekből álló misszió a világűrbe. Bár az Inspiration4 legénységében - a hagyományos elnevezés szerint - találhatunk parancsnokot, pilótát és tisztiorvost is, ezek ebben az esetben inkább csak jelképes címek, hiszen az utasok egyike sem hivatásos asztronauta, a kapszulát pedig ideális esetben amúgy sem kell irányítani, hiszen teljesen automatikusan teszi a dolgát. Egy űrutazás során persze bármikor jöhet egy előre nem látható probléma, így az Inspiration4 legénysége a kilövés során fellépő erőhatásokra felkészítő centrifugás képzés és a mikrogravitációs környezet mellett sok időt töltött el a SpaceX szimulátorában is, így elméletileg be tudnak avatkozni, ha valami baj van. A kilövés közben erre nem volt esély, hiszen ha bármi balul sült volna el, a Dragon űrkapszula automatikusan leválasztotta volna magát a rakétáról, és a saját hajtóműveivel biztonságos távolságba távolodott volna a Falcon-9-től.
A missziót Jared Isaacman, a Shift4 Payments milliárdos alapítója finanszírozta, aki a Netflix a küldetésről forgatott dokumentumsorozatában elárulta, hogy tulajdonképpen véletlenül alakult úgy, hogy ő lehet a SpaceX első civil űrhajójának a parancsnoka. Hayley Arceneaux abban a St. Jude gyermekkórházban dolgozik ápolóként, amelynek javára Isaacman a küldetéssel igyekszik adományokat gyűjteni, és meghívásos alapon került a legénység tagjai közé. Dr. Sian Proctort egy a Cápák között szerű tévéműsor keretében választották ki az útra, míg Christopher Sembroski az egyik barátja helyett utazik, aki a kórháznak tett felajánlás révén, sorsolás útján nyert helyet a Dragon űrkapszulába.
A SpaceX a rendhagyó útra kicsit át is alakította az űrkapszulát, amelyben a dokkoló egység helyére egy nagy üvegkupolát raktak, így a legénység tagjai ebből élvezhetik a 45 percenként bekövetkező naplementét és napfelkeltét a háromnapos út során. A küldetés részleteiről korábbi cikkünkben írtunk:
Bobák Áron
Hozzászólások | 0
A felhasználó további videói
Megemlékezés 2006 őszi népfelkelés 15...
2:06:23
Hasonló videók
2:06:23