2 0 0
235
megosztás
Megosztás
Video jelentése

Mi a probléma?

  • Szexuális tartalom
  • Erőszakos tartalom
  • Sértő tartalom
  • Gyermekbántalmazás
  • Szerzői jogaimat sértő tartalom
  • Egyéb jogaimat sértő tartalom (pl.képmásommal való visszaélés)
  • Szexuális visszaélés, zaklatás

Ha gondolod, add meg e-mail címed, ahol fel tudjuk venni veled a kapcsolatot.

Jelentésed rögzítettük. Hamarosan intézkedünk.

Video beágyazása
Üzenetküldés
Hozzáadás listához
Új lista
2020. jún. 3.
Az isteni pár... A legtöbb hindu és saiva irányzatban Siva alakjától szinte elválaszthatatlan Sakti vagy Déví, az Istennő személye. Ő az istenség női párja, hitvese és szeretője, elvontabb tekintetben pedig az istenség női arculata vagy női energiája, saktija. Sivához hasonlóan az Istennőt is számtalan néven és formában ismerik: ő Sakti, az energia, Déví, az Istennő, Durgá, a megközelíthetetlen, Párvatí, a hegyek leánya, Ambá, az anyácska, Kálí, a sötét, Mahésvarí, az Úrnő, Gaurí, a ragyogó(vagy tiszta, világos), Lalitá, az elbűvölő (vagy játékos, buja) stb. Természete hol kegyes és barátságos, mint Párvatí vagy Gaurí estében, és sokszor nevezik a teremtményekre szerető gondoskodással figyelő jóságos anyácskának, Ambának. Máskor viszont pusztító oldala domborodik ki, ilyen például adémonok ragyogó szépségű pusztítója, Durgá, vagy a külsejében is rettentő, koponyafüzért viselő Kálí, ki a végítélet óráján elnyeli az egész mindenséget. Mint Vágdéví, ő minden tudás, ihlet és bölcsesség forrása, mint Sakti, ő a mindenséget átható, mindenütt jelen lévő energia, a jóga és a tantra gyakorolói számára egyúttal az üdvösséghez vezető spirituális erő.
A különféle hindu és saiva kultuszokban és iskolákban az Istennőnek eltérő
szerepeket tulajdonítanak. Néha szinte teljesen a háttérbe szorul Siva, a Nagy Isten mögött; egyértelműen az ő alárendeltje. Az ábrázolásokon ez legtöbbször úgy jelenik meg, hogy egy apró Istennő ül egy hatalmas termetű Siva ölében, vagy Siva archetipikus “pater familias”-ként oltalmazza családját: hitvesét és két gyermekét (Ganésát és Szkandát). Másutt az Istennő hangsúlyosabb szerepet kap, annak alapján, hogy az aktív, világban immanensen jelen lévő Sakti princípiuma a gyakorló szempontjából fontosabb, hiszen ő az, akinek a révén közeledni lehet Sivához.
A teremtés kezdetén a tiszta Tudat mint egy kristálytiszta, mozdulatlan víztükör, fodrozódni kezd és megremeg. Létrejön benne egy teljességgel spontán áramlat, melynek révén Siva tudatára ébred önmaga végtelen tudatának, abszolút szabadságának és határtalan boldogságának. Ennek a vibráló lüktetésnek az energiája Sakti, kinek révén megtörténik a teremtés, melynek nincsen célja vagy miértje, az csak Siva, a Valóság önfeledt, spontán játéka saját energiájával, Saktival. A tiszta tudat teremtő áramlata is végső soron önmagán belül folyik – a tiszta tudat mintegy “befelé áramlik” –, és ahogyan nincs semmi, ami a tiszta tudaton kívül lenne vagy történne, úgy Sakti, a tiszta tudat lüktető, dinamikus vibrációja sem elválasztott Sivától, a tiszta tudattól. Minden, ami elkülönült valóságnak látszik, nem más, mint Siva önmagával kölcsönható, gyönyörteli önfeledtségben áramló energiája. Siva és Sakti így csak a világ.
látszatvalósága felől tekintve tűnik különállónak, valójában teljes. egységben (számaraszja)..."Párvatí odaadó imádata megmozdította Síva szívét, aki csak egy pillanatra is, de kiemelkedett a meditációból, hogy megnézze, ki az, aki ily mélységes önátadással imádja őt. Elméje újra a világ felé fordult, és így sebezhetővé vált Káma fegyverével. Ezt a pillanatot választotta a ki a vágy istene, hogy kiröppentse virágnyilait. Síva Párvatíra pillantott – és minden eldőlt. Az isteni aszkéta féktelen haragra gerjedt, hogy ily rútul csapdába ejtették: felnyitotta mindent pusztító harmadik szemét, és Káma teste semmivé lobbant. Síva és Párvatí mítosza - Párvatí hódolata SívánakSíva tüstént visszatért a Kailásza hegyen lévő otthonába, és Párvatíról egyelőre hallani sem akart. A hegyek leánya erre rettenetes aszkézisbe fogott. Nyáron négy lobogó máglyával vette körül magát, feje fölött ötödik tűzként a perzselő nap izzott. Télen nyakig jéghideg vízbe merült, s mindeközben teljesen egyhegyűvé vált elméje egyetlen pillanatig nem fordult el Síva dicsőségétől. A vezeklés heve olyan erős volt, hogy égette az isteneket, akik könyörögni kezdtek, hogy Síva fogadja el végre Párvatít. Ő azonban, szokásához híven, még próbára tette a leányt, hogy megbizonyosodjon elméjének tisztaságáról és szándékának töretlenségéről. Először a hét Risit küldte hozzá, hogy lebeszéljék elhatározásáról, majd amikor ők sem tudták eltántorítani a hőslelkű leányt, ő maga jelent meg előtte fiatal bráhmin képében, és gúnyosan pocskondiázni kezdte Sívát, mondván, hogy egy ilyen szép fiatal nő minek menne hozzá egy háromszemű, koponyákat és kígyóbőrt viselő, hamuval bemázolt alakhoz, aki ökörháton közlekedik, és legszívesebben halotthamvasztó helyeken tanyázik. Amikor Párvatí már-már ki akarta hajítani a szemtelen bráhmint, az felfedte előtte valódi formáját, megfogta kezét, és közölte vele, hogy elfogadja feleségül.
vannak, és lényegüket tekintve ugyanazok. Mint mondják, ahogyan a hold fénye sem különbözik magától a holdtól, úgy Siva is elválaszthatatlanul egy
Saktijával, önnön kreatív energiájával.""Az Ajánlat" egy díjnyertes rövid animációs film, amelyet majdnem két év alatt készített egy nagyon odaadó Cogswell College (www.cogswell.edu) hallgatók egy csoportja.
Hozzászólások | 0
A felhasználó további videói
Hüllő nyelv
0:30
1 hete 41 néző
Szíriusz csillag
1:02
2021. máj. 12. 49 néző
Sándor Pál -Terasz (1964)
8:23
2020. okt. 9. 121 néző
Idegen lények az ókori Egyiptomban?
11:27
Prométheusz
12:19
2020. szept. 30. 126 néző
Több világ, ugyanazon térben
3:57
2020. szept. 27. 144 néző
RT-PCR teszt az emberi 8-as kromoszóma...
21:15
Hasonló videók
0:30
1 hete 41 néző
1:02
2021. máj. 12. 49 néző
8:23
2020. okt. 9. 121 néző
11:27
12:19
2020. szept. 30. 126 néző
3:57
2020. szept. 27. 144 néző
21:15