Nincs tanítás, csak tanulás!

15
Feliratkozom
zpok
88 videó
pro
3769 Loop készítése
0
0
2013. okt. 7.

Egy pécsi iskolaközpont a tanárok és a gyerekek közti lélektelen viszonyt próbálja megtörni.

“A tehetséges gyerek kultusza van nálunk. A tanár csak rá figyel, mindig ugyanaz a pár gyerek körül forog minden. A többi a futottak még kategóriába kerül. És mit kapnak a többiek? A közepesek. Hogy a hátrányos helyzetűekről már ne is beszéljünk.”

Csovcsics Erika idén lett a pécsi Budai Városkapu Iskola főigazgatója. Azzal kezdte a munkáját, hogy nyári napközistábort szervezett a hátrányos helyzetű gyerekeknek civilek bevonásával. A Nyitva van az Aranykapu projekt példaértékű: a játékos, interaktív foglalkozások nem csak a gyerekeket szólították meg, hanem a frontális oktatáshoz szokott tanáraikat is.

Erika tíz évig volt a pécsi Gandhi Gimnázium igazgatója, esélyegyenlőségi szakértőként dolgozott több településen,tagja volt az Országos Kisebbségi Bizottságnak, hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozó civil szervezetek munkájában vett részt. Most a maximumot hozta ki a civil szektorban szerzett tapasztalataiból.

Tavaly megpályázta az Budai Városkapu Iskola főigazgatói állását, idén állt munkába. Az öt, Pécs keleti városrészében található iskolából álló intézmény 1600 tanulójából legalább 1000 hátrányos helyzetű. “Ezek a gyerekek nyáron még jobban leszakadnak a többiektől. Nem nyaralnak, nem olvasnak, nem kapnak semmilyen pluszt a környezetüktől.” – mondja. A három páyázati forrásból megvalósított napközistábor egyik célja a hátrányaik kompenzálása volt. A program mégsem ismétlésből és korrepetálásból állt. Remek alkalomnak bizonyult arra hogy a pedagógusok közelebb kerüljenek a gyerekekhez, és hogy az igazgató szélesre tárja a kapukat a civilek előtt.

Aki játékos foglalkozásokat keres, a magyar civileknél kincsesbányára talál. Jobbnál jobb workshopok, tanórák, tananyagok, játékok gyűltek fel az utóbbi tíz-tizenöt évben különböző szervezeteknél – a zöldektől a kulturális egyesületekig, nagyon széles a skála. “Volt tanár, aki azt mondta hogy ez nem tanulás, ez játék.” – mondja Csovcsics Erika. És van olyan is, akiről tudja, hogy már leírta ezeket a gyerekeket. “Az egyik egyesület másfél órás foglalkozására annyira rápörögtek a gyerekek, hogy pisilni alig mentek ki a másfél óra alatt, miközben mintegy mellékesen, olyan fogalmak folytak be a fejükbe mint a biodiverzitás, vagy a fenntarthatóság. Nézd, itt vannak a marginális gyerekeid, akik nem tudnak figyelni, mondtam a tanáruknak.”

Ez a tábor nem csak a gyerekeknek volt maradandó élmény.

További videók és bejegyzések a Nyitva van az aranykapu projektről a Grassroots Europe program blogján: www.grassrootsblog.eu

------------------------------------------------------

A video Creative Commons licensz alatt jelent meg, innen letölthető: http://www.mediafire.com/download/dgadztgj3tanizf/Nincs_tanitas_csak_tanulas.mp4

0
0
0
Méret:pxpx

Videó jelentése.

Mi a probléma?

  • Szexuális tartalom
  • Erőszakos tartalom
  • Sértő tartalom
  • Gyermekbántalmazás
  • Szerzői jogaimat sértő tartalom
  • Egyéb jogaimat sértő tartalom (pl.képmásommal való visszaélés)
  • Szexuális visszaélés, zaklatás

Kérjük, add meg e-mail címed, ahol fel tudjuk venni veled a kapcsolatot.

...
Jelentésed rögzítettük. Hamarosan intézkedünk.
Hozzászólások
Követés emailben
Szólj hozzá!
Felhasználó videói
thumb
11:48
Iskolautópia
2019. szept. 26.
thumb
2:36
Szeretlek titeket
2019. jún. 30.
thumb
4:37
Mindennapos erőszak
2016. szept. 26.
1 | 2 | 3 | 4
következő
Válassz felhasználónevet!

Ezen a néven jelennek majd meg a videóid és a kommentjeid.

Felhasználónév...:
Mehet
Felhasználódat regisztráltuk!
Felhasználódat regisztráltuk, szánj néhány percet a profilod Beállítására, amit a Beállítások menüpont alatt tudsz megtenni!

Hozzászóláshoz lépj be az Indapassoddal!

VAGY